Nieuws

Geweldig resultaat voor Team Nederland op WDG 2023
Geweldig resultaat voor Team Nederland op WDG 2023
Geweldig resultaat voor Team Nederland op WDG 2023
Gepubliceerd op 08/08/2023

De Wereldspelen voor Kleine Mensen zijn voor Team Nederland zeer succesvol verlopen. Het team van 41 deelnemers behaalde in totaal meer dan 50 medailles.

Naast de winst bij de teamsporten werden er ook veel individuele medailles gewonnen. Er deden in totaal meer dan 500 sporters mee uit ruim 20 verschillende landen wereldwijd. 

De vrouwenteams werden op de Wereldspelen eerste in het voetbaltoernooi. Nadat de wedstrijd in reguliere speeltijd in 1-1 eindigde werd met penalty’s van het sterke Duitse team gewonnen. Een dag eerder won het Nederlandse vrouwenteam ook de finale van het basketbaltoernooi. Bij de teamsporten maakten ook de mannenteams indruk. Bij basketbal wist één van de Nederlandse teams door te dringen tot de kwartfinales, waar het werd uitgeschakeld door het eerste team van de USA. In het voetbaltoernooi bleef het in de kwartfinales tegen Canada 0-0, waarna Canada bij het nemen van penalty’s alsnog won.

Naast de winst bij de teamsporten werden er ook veel individuele medailles gewonnen. Dat was het geval bij de onderdelen powerliften, badminton, boogschieten, en boccia en tafeltennis. Ook bij het zwemmen en op meerdere atletiek-onderdelen eindigden Nederlanders bij de eerste drie, o.a. bij speerwerpen, kogelstoten, estafette (vrouwen), op sprintnummers en bij de 1500 meter hardlopen voor mannen.

World Dwarf Games

De World Dwarf Games zijn een sportevenement voor mensen die bij volwassenheid korter zijn dan 1,5 meter  door een aangeboren genetische groeistoornis. Het is het enige wereldwijde sportplatform waar mensen met een groeistoornis zich op een gelijkwaardig niveau competitief met elkaar kunnen meten. De competities tijdens deze spelen zijn merendeels bedoeld voor volwassenen die naar een zo hoog mogelijk niveau in hun sport streven. Daarnaast is er ruimte voor recreatief sporten met onder andere competities voor (jonge) kinderen met een groeistoornis. Het evenement heeft ook een belangrijke sociale functie. De Spelen dragen bij aan de emancipatie en het zelfbewustzijn van kleine mensen en geven een impuls aan de inclusie in onze samenleving van de letterlijk en in aantal kleine groep mensen met een kleine gestalte.

BVKM

De groei van de Nederlandse Atletendelegatie van Kleine Mensen en de positieve ontwikkeling in prestaties is onder meer te danken aan het aanbod van sporttrainingen dat onder de vlag van de BVKM (Belangenvereniging van Kleine Mensen) en met steun van o.a. de Dirk Kuyt Foundation wordt georganiseerd. De 9e Wereldspelen zullen in 2027 in Australië plaatsvinden. 

Foto: BVKM/Rien Timmer